Новини

Гласове откъм Вардар: Патриотизъм и патриоти бановински во РСМ...

Monday, 15 March 2021 Златоградски вестник Златоградски вестник

 

Илия СТОЯНОВСКИ

Македония

 

 

Да го разгледаме бановинскиот патриотизам, кој македончето си го вкорени во главата и успешно го негува во изминатите години.

 

Калиопи - влаинка, отиде на Евровизија - никој ниту еден збор не изусти.

Тијана Дапчевиќ - србинка, отиде на Евровизија - патриотите, сите до еден ниту еден збор не кажаа.

Адријан Гаџа - албанец, и тој отиде на Евровизија - патриотите повторно со главите во песок. Никој збор не изусти.

Есма - ромка, и таа се спакува и отиде на Евровизија - патриотите ајвар правеа, немаа време да посветат внимание.

Тоше Проевски влав, роден като Тодор Пройа – нищо патриотско...

И Тамара - србинка како и сестра ѝ - па пак збор не кажаа!

 

Денеска се појави дечко со светска кариера. Да ја претставува Македонија, кажа дека ја почитува Бугарија.

Тука веќе бановинските патриоти се будат од зимски сон, ги острат забите, ги спремаат клетвите и пцовките и тргнуваат решително во напад. Македонија ќе ја бранеле...

 

Ќе ја бранеле Македонија, додека играчи, кои играат за репрезентација, гордо вејат албански знамиња, директно и право во очи, и сите тие бановински патриоти пак главата во песок ја ставаат.

Од комплекс на омраза и пониска вредност, македончето секогаш ќе биде македонЧЕ, а не македонец.

Секогаш ќе биде бановински измеќар, отколку деклариран вмровец - од оние вмровци, историските. Со широк светоглед!