Новини

Проблемът „Македония”: Като не признавате заедничката историја со България, ќе имате заедничката иднина со Албанија!

Thursday, 18 February 2021 Златоградски вестник Златоградски вестник

 

Милен ГЕОРГИЕВ

 

 

Уважаеми приятели, тази вечер ще ви моля да понаучите малце от „язикот”!

Защото попаднах на страхотен сатирик, който явно е от Македонската земя – по говора му съдя, макар името му да е чисто българско – Милен Георгиев. Моля, прочетете какво написа и публикува като обръщение към властите и хората в Македония!

 

„Што стана со Грците? Името ви го смения, Уставот, иминя на аеродроми, стадиони, автопатишта. Србите Црквата не ви я признаваат, ве викаат Јужна бановина, небаняти Срби. Па не чув нешто за нив да кажете?! Не видов кон нив да пројавите нетрпеливост или омраза! На Грците им ги полните џебовите во летен период, ама името „не го давате“. Болни сте да се идентификувате со Србите, а они неяќат ни да се венчаат во вашата Црква, одат во Грачаница да се венчаваат!

Зошто некогаш не покажете кон тие две земји и тие два народа аверзија, како кон Бугарите? Бугарите ви барале нешто, што било ваше и затоа ги мразите! Па името чиво е? Уставот чив е? Црквата чива е? Не ли се ваши? Дневно има илјадници објави со говор на омраза кон Бугарите, ниту една со иста содржина кон Грците или Србите! Да се разбереме - не бранам никого, ниту пак сум пристрасен кон некого, ама преку к*р сте више со селективната омраза и селективното обвинување. 250 илјади бугарски пасоши имате земено! Колку имате грчки? А српски? Ги викате Бугарите татари, цигани…а за пасош се пишувате Бугари до 15-то колено! Ве боли за цар Самуил - Ацета и Филипа ги заборавивте? Името падна во заборав? Ве боли заедничката историја... За Црквата мува не ве лази! Уставот – што беше тоа?

Гоце е идентитетот. А името не ли е? Црквата не ли е? Премногу прашања и проблеми, кои сакате да ги решите со еднонасочна омраза!

Ако мразите, бидете неселективни. Или Бугарите се криви за сѐ? На нив ќе им се истресете за сѐ, што не смеете или не сакате да им го кажете на Грците и Србите?!

До душа не ви се криви ни Грците, ни Србите. Сами сте си криви за се!

България нема потреба да вкарва целата Скопианска држава во Европа - македонските българи со бугарски пасоши са веке во Европа... Македония како НАТО-вска држава дава законови гаранции за нивната безбедност! Денешната Скопианска нация се дефлирирани, и само проституираа со сърбите и гърците. Не се достойни да имаат сопствена држава.

 

„Немаме" и "не признаваме" – тоа са две различни неща! Като не признавате заедничката историја со България, ќе ви се наложува да признавате заедничката иднина со Албанија! За нас нема проблеми - во минатото албанците винаги са ни били добри соседи, во иднината исто така ќе бидат!

 

(Бр. 20/2020 на „Златоградски вестник”)