Новини

В. „Дневник”, Скопие: Като бегство от верската репресия, муслиманите од Гърция си изградия джамия во Златоград, Бугария

събота, 22 ноември 2014 Златоградски вестник Златоградски вестник

 

Гръчки грагяни дали около еден милион евра за новата джамия во бугарскиот град Златоград, што се наогя на самата граница со Гърция, обявия бугарските медиуми. Според информациите во медиумите, изградбата на джамията чинела около 1,5 милион евра, а останатите пари ги осигурили жители на Златоград и турци. Меѓу дарителите се запишал и кметот на Златоград Мирослав Яанчев со 250 евра. - Най-голем дел од парите ги дадоа бугари-муслимани од северна Грция. Знаете дека бугарите не се признати како малцинство во Грция, а и държавата не позволува изградба на джамии. А тие сакаат да имат джамия, кадето ще можат да се помолат во деновите на уикендот и на празници - ни изяви Идар Вунцов, финансиски контролор во опщина Златоград. Според него, во Златоград речиси половина од населението се муслимани, а соживотот со християните е на високо ниво, па за изградбата на джамията дарявали и голем брой од граѓаните-християни. - Освен нив, со пари помогнаа и бугарски турци, кои веќе се иселени во Турция. Па на крайот конечно завърши изградбата на джамията и на неа го истакнавме бугарското знаме – вели Вунцов. Иначе, гръчките власти се уште се против отворането на джамии, оправдувайки се со противенето на християнското население, макар официално да признаваат муслиманско малцинство во държавата. - Во време, кога екстремната десница е во възход во Грция, власта е многу внимателна да не ги налюти дополнително разочараните гласачи. Мислам, дека тоа е една од главните причини да не се позволува отворане джамии и тоа главно се случува по изборни причини – вели гръчкиот аналитичар Василис Маргарас. Той оценува, дека гръчките политичари се единодушни и не би имале проблем со джамија, но не се осмелуват на таков чекор (стъпка), зашто ќе си создадат неприятели од православните религиозни гласачи. Муслиманскиот молитвен дом е на два ката, кой може да собере околу 500 луѓе, бил отворен со даване курбан од еден тон телешко месо и 900 килограми ориз, а на свеченото (официалното) отворане (откриване) биле присутни (поканени) муфтии, имами и граѓани од двете страни на бугарско-гръчката граница. Джамията почнала да се гради во 2005 година на местото на старата джамия, коя била урната во почетокот на 80-тите години од минатиот век. - Ова не е най-големата џамија во регионот, но е най-модерна. Имаме современи услови и кат за гости, каков што немаат другите джамии – изявил (казал) имамот Хабиб Байрактаров, задоволен од градбата. Во молитвениот дом, како што я нарекуваат джамията, има и четири простории, во кои ќе се приимат гости и луѓе, на кои им е потребна помош, без оглед на коя религия припаѓаат.

Единствениот проблем било соседството во кое имало еротски бар за кой реклами имало поставени на хотелот и продавниците съвсем близо до джамията. Но, како што пишуваат локалните медиуми, сопственикот сам ги тргнал (махнал) рекламите за еротскиот бар, во знак на почит кон сограѓаните.

Жана П. Божиновска

 

(Бр. 12/2014 на „Златоградски вестник”)